• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Fermenteren

Fermento_mori

Elementary prepper
Yoghurt maken is natuurlijk ook fermenteren. Het is enorm makkelijk en zal voor de meeste van jullie ook wel bekend zijn. Voor de volledigheid wil ik toch even het recept geven. maak nu al een hele tijd zelf yoghurt en vind het leuk om met verschillende soorten als starter te experimenteren.
Het basisrecept:
Ingrediënten :
- 1 liter melk (volle, halfvolle, magere, net wat je voorkeur heeft)
- pak yoghurt van je voorkeur als starter, of als je zelf yoghurt gemaakt hebt wat van de vorige keer bewaren.

Benodigdheden:
- pan met deksel
- houten lepel
- 2 kruiken met heet water
- 2 handdoeken
- hooikist,koelbox, koeltas of dikke slaapzak
- evt. Thermometer
Zorg dat je dit alles hebt klaarstaan.

Bereiding :
Stap 1: Melk verhitten tot maximaal 40°c. Direct de pan van de gebruikte pit halen.
Ik gebruik zelf altijd een thermometer en zet het gas uit als de melk 38°c of net 39°c is omdat de bodem van de pan nog heet is en dus meestal nog 1°c extra warmte afgeeft. Je kunt natuurlijk ook met een schone vinger voelen tot het net iets boven lichaamstemperatuur is. Ik combineer beide zodat ik het gevoel van 38°c op de thermometer leer herkennen met mijn vinger (maar dat is ter bevrediging van de innerlijke nerd in mij;))

Stap 2: giet de gewenste starter in de pan en roer goed door, maar ook weer niet te hard. De melk zal direct dikker beginnen te worden. Het ziet er hetzelfde uit als stremmen.
Hoeveelheid starter die je erbij giet is afhankelijk van persoonlijke smaak en gebruikte starter. Hier geef ik dus ook geen hoeveelheid voor. Trial en error dus;)

Stap 3: wikkel de pan in de handdoeken en zet de yoghurt in wording in de beschikbare warmhoudplaats (koelbox etc. ) Plaats de kruiken er naast en niet ertegen ( om extra verwarming te voorkomen )

Stap 4: laat de yoghurt ongeveer 8 uur staan. Probeer het op een plek te zetten waar het niet teveel bewogen wordt zodat het rustig dik kan worden.
Hoe langer je de yoghurt laat staan hoe zuurder deze wordt. Ook een kwestie van smaak dus.

Stap 5: Als het goed is, is de yoghurt na 8 uur wat dikker geworden. Schep over in de koelkast en laat daar nog een paar uur wat dikker worden. Klaar :D

Fouten:
- wanneer de melk niet warm genoeg was toen je de starter erbij deed, dan kunnen de bacteriën zich niet goed genoeg ontwikkelen. Dit resulteert in een melk met een slijmerige yoghurtachtige laag erop. Op zich wel te drinken maar nu ook weer niet echt lekker te noemen.
- wanneer de melk te heet was zijn de gewenste bacteriën overleden en krijg je een wat rottig smaken ranzige melk.
- wanneer je niet schoon genoeg hebt gewerkt krijg je ook een rottig smaken resultaat. Niet opeten!
- Helaas is het zo dat de supermarkt yoghurt een cultuur bevatten die uiteindelijk afsterft. Vroeger kon je met een starter eindeloos doorkweken als je er zuinig op was. Nu gaat dat helaas niet meer. Je merkt dit dan doordat je vaste recept ineens erg zuur uitpakt of je dus een slijmerige melk overhoudt in plaats van yoghurt. Er zit dan niets anders op dan een nieuwe starter te kopen.
- wanneer je niet goed genoeg geroerd hebt bij het toevoegen van je starter krijg je klonten in je yoghurt. Dit doet overigens niets af aan de smaak of kwaliteit. Alleen op het gebiedvan textuur heeft dit invloed. Geen ramp dus;)

Tip: er zijn mensen die erbij zweren om melkpoeder toe te voegen bij de yoghurt na het verwarmen van de melk. Ik vond het zelf niet echt een spannende verandering opleveren, maar dus opnieuw een kwestie van smaak

Ik maak nu al een hele tijd zelf yoghurt en vind het leuk om met verschillende soorten als starter te experimenteren. Sommige zijn geslaagder dan anderen. Ik heb zelf een voorkeur voor biologisch als starter, maar dat is meer gevoelsmatig dan wetenschappelijk onderbouwd . Veel AH producten, maar die zit huer op loopafstand, vandaar ;)
Hieronder een aantal voorbeelden:
- magere yoghurt huismerk ah: wat vloeibaarder resultaat maar goed te eten.
- biologische yoghurt ah in plastic beker: deze vind ik zelf een van de betere uitkomsten geven. Lekker dik en goed op smaak
- biologische volle yoghurt AH in pak. Prima resultaat, mijn favoriet.
- biogarde: resultaat gewoon goed.
- bio yoghurt van "pur". Werd mooi dik, maar echt 0 yoghurt smaak. Tweede keer een halve pot als starter gebruikt. Toen iets meer smaak, maar kosten-baten technisch niet ideaal.
- Ekoplaza Griekse yoghurt: smurfensnot !! Wel te eten, maar een en al draad. Niet wat je van Griekse yoghurt verwacht.

Geplande testen:
- op basis van melkpoeder en water
- Bulgaarse yoghurt
 

InfernoSis

Diehard Prepper
@Fermento_mori kan je dan ook gewoon gepasteuriseerde melk en yoghurt gebruiken? Ik dacht dat rauwe melk misschien beter zou zijn.

Hier even een foto van mijn nieuwste project: honing met citroen en gember. Een goed middel tegen verkoudheid. Ik weet nog niet zeker of het een ferment is, ik heb mensen die zeggen van wel en anderen die zeggen van niet.
IMAG2211.jpg

Ik heb deze website gebruikt: http://pioneersettler.com/natural-home-remedy-sore-throat/

Ik heb 2 (bio) citroenen en 2 stukken gember in schijfjes gesneden. Die heb ik in lagen in de glazen bokaal gestopt en daarna honing over gegoten. Je laat het eerst minstens 24 uur "trekken", voor je het een eerste keer gebruikt. Dit gaat in de koelkast en zou zo'n 2 maanden goed blijven.
Hoe te gebruiken? Elke dag een lepeltje honing nemen. Je kan ook een lepel in je thee doen, maar dan is het belangrijk dat je het niet onmiddellijk in je hete thee doet. De geneeskrachtige eigenschappen van honing verdwijnt als je deze te warm maakt. Ik vermoed dat thee op lichaamstemperatuur het beste is (maar dat weet ik niet zeker).
 

InfernoSis

Diehard Prepper
Mijn kombucha gaat lekker goed. Ik denk dat ik eigenlijk al verschillende batches zou kunnen maken. Mijn beebje is al een serieuze BEEB geworden. En tijdens het verversen voelde ik dat ik er verschillende lagen van zou kunnen maken. Binnenkort maar eens mensen zoeken om uit te delen :p
IMAG2234.jpg
 

InfernoSis

Diehard Prepper
En dit weten we nu dus ook ... Geen nieuwe kombucha maken zonder er volledig met de gedachten bij te zijn :(
Geen idee waar mijn hoofd zat, maar duidelijk niet bij mijn kombucha. Toen ik de kombucha uitgoot, besefte ik te laat dat ik er geen pot onder had staan. Alles dus de gootsteen in. Nu zou dit op zich niet zo heel erg zijn ... als je geen hoeveelheid startervloeistof nodig hebt voor de volgende batch :( Ik hoopte dat dit geen probleem zou zijn, want de zwam was toch goed dik en gezond. Voor alle zekerheid toch eens gevraagd in de fermentatie groep en ... blijkt dus wel een probleem te zijn.

De startervloeistof dient om te zorgen dat de nieuw gemaakte thee zuur genoeg is zodat er geen schimmels of schadelijke bacteriën kunnen groeien. De nieuwe kombucha moet onder de 4,5 pH blijven.
Je kan dit oplossen door er (witte) azijn (de helft van wat je normaal als startvloeistof gebruikt, een 50 ml dus ongeveer) of gekochte kombucha bij te doen. Nu heb ik geen van beide in huis (moet dringend eens gewone azijn kopen)!
Volgende oplossing is appelazijn pasteuriseren (10 minuten op ongeveer 60°C ... of zo goed mogelijk daar in de buurt want ik heb ook geen thermometer). De appelazijn laten afkoelen, en dan bij de kombucha gieten.
Waarom gepasteuriseerd? Rauwe appelazijn kan de zwam schaden en kan "vinegar eels" (geen Nederlandse vertaling gevonden, kleine nematoden die zich voeden met de moeder van appelazijn) bevatten. Hoewel deze nematoden normaal gezien uit gefilterd worden als je appelazijn koopt.

Dus mijn appelazijn staat nu af te koelen ... en dan kan ik die er bij gieten.
 

odessa1944

Senior Prepper
als je van gefermenteerde dingen houd, dan moet je eens surströmming proberen, een oud zweeds gerecht wat erg populair is bij zweden
en gevreesd en berucht bij iedereen die niet zweeds is.
de lucht alleen al schijnt de smerigste stank te zijn op aarde en menigeen gaat kotsen van alleen de stank al.



erg populair, filmpjes op youtube waar mensen dit gaan proberen.
 

houthe

Senior Prepper
als je van gefermenteerde dingen houd, dan moet je eens surströmming proberen, een oud zweeds gerecht wat erg populair is bij zweden
en gevreesd en berucht bij iedereen die niet zweeds is.
de lucht alleen al schijnt de smerigste stank te zijn op aarde en menigeen gaat kotsen van alleen de stank al.



erg populair, filmpjes op youtube waar mensen dit gaan proberen.

Surströmming :) ideaal om bij mensen door de brievenbus te gooien als je een hekel aan ze hebt :)

De filmpjes zijn altijd leuk, hoewel men het verkeerd eet. In Zweden gebruiken ze het als garnering op bijvoorbeeld een sandwich, waar in de filmpjes ze het rechtstreeks uit het blik eten.

Verstuurd vanaf mijn HTC One X met Tapatalk
 

InfernoSis

Diehard Prepper
Het was (dringend) tijd om mijn Kombucha te verversen, en ook om hem onmiddellijk op te splitsen. Ik had hem een beetje verwaarloosd en de SCOBY's (de zwammen) namen ongeveer 2/3 van de 1 liter bokaal in beslag :oops:
In tegenstelling tot wat men je wil laten geloven, is het scheiden van die verschillende SCOBY's toch niet zo simpel. Het werd uiteindelijk meer scheuren ... Wat volgens mijn niet zo erg is, aangezien het stuk dat ik gekregen had om te beginnen met een mes werd gesneden.

De SCOBY's. De blob onderaan is het stuk dat ik gekregen heb en waaruit al mijn SCOBY's dus gegroeid zijn. Wat ben ik een trotse SCOBY-moeder :lol:
IMAG2395.jpg IMAG2396.jpg IMAG2397.jpg IMAG2398.jpg

Binnenkort toch maar eens wat SCOBY's weggeven ...
En volgende keer een SCOBY hotel aanmaken, maar daar heb je genoeg startervloeistof nodig en dat had ik nu niet.
Hier vind je meer informatie over een SCOBY hotel: https://www.kombuchakamp.com/scoby-hotel-video-quick-tip en https://www.kombuchakamp.com/scoby-hotel-maintenance. Je steekt dus eigenlijk je extra SCOBY's in een bokaal, overgiet ze met startervloeistof (de klaargemaakte kombucha thee) en laat ze zo staan. Af en toe wat startervloeistof bij gieten kan, ze moeten onderstaan. Elke 2-6 maanden kan je eens kijken of je iets aan je hotel moet doen. Te veel gist (zwarte aangroei, zoals je op de laatste foto ziet, maar een beetje kan geen kwaad) kan je weghalen.


En dit is misschien iets voor @Ray met zijn liefde voor knoflook ;)

Knoflook in honing
http://www.gardeningchannel.com/honey-infused-garlic/
http://www.killerpickles.com/honeyed-garlic/
Benodigdheden: glazen bokaal, honing, knoflook

Pel de knoflookteentjes en plaats ze in de glazen bokaal. Giet er honing over. Sluit de bokaal. En klaar!
Ze zeggen dat je de bokaal niet moet "burpen" (het deksel even losschroeven zodat de opgebouwde lucht kan ontsnappen en terug vast schroeven), maar ik heb een bokaal gebruikt die niet echt geschikt is om te fermenteren, dus heb de eerste weken toch maar een paar keer per dag geburpt. Elke keer ik de pot burp ruikt het appartement lekker naar knoflook :p
Ik heb ook een keer per dag de pot omgedraaid om te verzekeren dat de knoflook steeds onder de honing zit. De knoflook zal boven de honing drijven.
Na een maand zou de fermentatie gedaan zijn en dan kan je de knoflook eten. Je kan hem ook langer laten staan, ze zeggen dat ze beter worden mettertijd ;)
De mijne zijn al 2 weken bezig, dus ik moet nog 2 weken wachten.
IMAG2399.jpg
 
  • Leuk
Waarderingen: Ray

Pris

Prepper
Interessant topic. Ga ik zeker volgen! Ik heb leren fermenteren nog op mijn te-leren lijstje staan.

Misschien een tip; bij Amazon kun je de wereld gratis e-boekjes downloaden voor je Kindle, waaronder ook diverse titels over fermenteren. Als absolute leek kan in ze niet op kwaliteit beoordelen, maar een aantal zagen er in elk geval leuk en leerzaam uit.
 

Kanina

Diehard Prepper
Hier even een foto van mijn nieuwste project: honing met citroen en gember. Een goed middel tegen verkoudheid.
Ik maak ook met regelmaat dit soort potjes aan als het wat minder gaat qua lichaam of qua weer. Heerlijk verwarmend!
Ben ook al tijden niet echt ziek geweest wat betreft griep, verkoudheid of keelaandoeningen. Daarvoor wel een paar keer per jaar dus ja ik vind dat het zeker helpt :thumbsup:
 

InfernoSis

Diehard Prepper
Zo, al bijna 6 maanden en mijn komboecha leeft nog (en heel gelukkig aan de bubbels te zien).
De SCOBY is al zo gegroeid dat ik 2 potten van 1 liter moet gebruiken. Ik moet ze toch eens kwijt raken :p
IMAG2537.jpg IMAG2538.jpg IMAG2539.jpg
 

Ray

SHTF Expert
Zo, al bijna 6 maanden en mijn komboecha leeft nog (en heel gelukkig aan de bubbels te zien).
De SCOBY is al zo gegroeid dat ik 2 potten van 1 liter moet gebruiken. Ik moet ze toch eens kwijt raken :p
Bekijk bijlage 1718 Bekijk bijlage 1719 Bekijk bijlage 1720

Qua vorm/structuur lijkt het net die azijnmoer die ik hier in een pot met wijn heb staan. Alleen die is zelf roodachtig en zit in rode wijn. Alleen met een sterke zaklamp kan ik iets alienachtigs zien zweven. Raar spul hoor, die gisten, maar wat doen ze nuttig werk. :thumbsup:
 
  • Leuk
Waarderingen: Erny

Loreen

Last (wo)man standing
Sinds twee weken ben ik nu ook bezig met melkkefir. Twijfelde lang tussen waterkefir en melkkefir, voordeel van melkkefir vind ik dat je naast melk niets toe hoeft te voegen. Het gaat tot nu toe erg goed, haal bij de boer rauwe bio melk voor een euro per liter. Voor de eerste fermentatie gebruik ik een glazen karaf met kurk van de Ikea, ideaal omdat hij wel eens afgesloten maar niet kan ontploffen. Daarna giet ik het gewoon in glazen flessen. Meestal doe ik dan nog een tweede fermentatie, maar niet altijd. Laatst toen het zo warm was, was dat geloof ik iets te veel van het goede. Had een bak kefir op en voelde me toen een beetje tipsy *kuch*
Maar so far ben ik erg tevreden. Heb er ook al verschillende dingen mee gemaakt, yogi, pancakes, chocoladebrood, hangop. Leuk om mee bezig te zijn :)
 

InfernoSis

Diehard Prepper
Ik ben nog niet aan melkkefir durven beginnen, omdat ik niet weet hoe het smaakt. Ik ben niet zo'n melkfan, en yoghurt lukt wel maar daar moet (riet)suiker bij of bessen bij. Wist trouwens niet dat je bij melkkefir ook een tweede fermentatie kon doen. Maar het is volgens mij wel in meerdere dingen bruikbaar dan bv. waterkefir of kombucha.
 

Ray

SHTF Expert
Sinds twee weken ben ik nu ook bezig met melkkefir. Twijfelde lang tussen waterkefir en melkkefir, voordeel van melkkefir vind ik dat je naast melk niets toe hoeft te voegen. Het gaat tot nu toe erg goed, haal bij de boer rauwe bio melk voor een euro per liter. Voor de eerste fermentatie gebruik ik een glazen karaf met kurk van de Ikea, ideaal omdat hij wel eens afgesloten maar niet kan ontploffen. Daarna giet ik het gewoon in glazen flessen. Meestal doe ik dan nog een tweede fermentatie, maar niet altijd. Laatst toen het zo warm was, was dat geloof ik iets te veel van het goede. Had een bak kefir op en voelde me toen een beetje tipsy *kuch*
Maar so far ben ik erg tevreden. Heb er ook al verschillende dingen mee gemaakt, yogi, pancakes, chocoladebrood, hangop. Leuk om mee bezig te zijn :)

Je kunt met Kefirmelk ook brood bakken: https://www.preppers-shelter.nl/forum/threads/kefir-desembrood-en-zuurdesembrood.1840/
 

druif

Survivor
echt heerlijke ketchup wel zonder de peper maar is erg lekker. ook erg lekker zeker met warm weer. wel verdund klaargemaakt zat er nog genoeg smaak aan. succes
 

josvanpiros

Senior Prepper
Sommige fermenten gebeuren door middel van een combinatie van schimmels en bacteriën, zoals bier, wijn, mede

Ik ben zeker geen specialist in alle vormen van fermentatie, echter van alcoholische fermentatie ben ik toch minstens goed op de hoogte. Alcoholische fermentatie is geen gevolg van het werk van schimmels of bacteriën maar van gistcellen. Bij alcoholische vergisting wordt door gistcellen suiker omgezet in alcohol en koolzuurgas. Pas als de most (druivensap) al omgezet is in jonge wijn wordt bij rode wijnproductie ook wel gebruik gemaakt van melkzure gisting (malolactische gisting) waarbij het in de wijn aanwezige appelzuur wordt omgezet in melkzuur en koolzuurgas. Melkzuur is veel zachter van smaak dan appelzuur. dit feit en het feit dat de totale zuurgraad afneemt door de vorming van koolzuurgas, maakt dat de wijn zachter van smaak wordt.

Verder zijn schimmels en bacteriën bij de productie van wijn absoluut ongewenst. Grote vijand die altijd op de loer ligt is bijvoorbeeld de azijnzuurbacterie die de wijn doet verzuren en het alcoholgehalte doet afnemen.
 
Bovenaan