• Helaas zit er een fout in de forumsoftware waardoor je de forumregels moet accepteren voor je deze kunt lezen. Onze excuses hiervoor. Mocht je na het lezen alsnog niet akkoord zijn, stuur dan even een PM aan phtvs
  • Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Likeur uit eigen kelder.

Flos

SHTF Expert
Naar aanleiding van Stuudjes post dacht ik dit is wel een eigen topic waard.
@Stuudje heeft haar eigen Grand Marnier opgezet. En zo iets doe ik ook.
Wat is een likeur eigenlijk? Kort weg.
Wel een sterke drank met een smaakje aan .
En dat kan van alles zijn . In theorie als het maar zoet is.
Hoe begin je er aan?
Je neemt een sterke drank. Meestal een heldere maar dat is niet noodzakelijk.
Je doet dit in een grote afsluitbare pot. Vb. Weckpot.
Je voegt er suiker vruchten noten kruiden je kan het zo gek maar niet bedenken aan toe.
Je schut dat enkele maal per dag en je zet dit weg. Koel en donker. ( ik heb er een afzonderlijk keldertje voor.)
Hier een van mijn potten.
Of het nu Grand marnier Cointreau of 43 zal zijn dat zal de smaak test uitwijzen. Want het internet geeft nu ook niet alle geheime recepten vrij.
20161213_095143.jpg
 

Erny

Last (wo)man standing
Leuk én lekker, het maken van likeur.
Heb zelf afgelopen jaren ook wat dingen in die richting gedaan. Met vers fruit uit de moestuin gaat dat natuurlijk gemakkelijk.

Het begon door het maken van een Rumptopf. Had zo'n pot met de verhuizing van mn ouders gescoord.



Op het moestuinforum gingen we gezamelijk de uitdaging aan om de potten te vullen.
Zelf heb ik er voor de smaak nog wat kaneelstokjes en kardamom en steranijs én twee hete pepertjes aan toegevoegd. Vooral die pepertjes gaven een heerlijke kick aan de Rumtopf.
Vond het op deze manier verwerken van het fruit erg lekker.:D
http://www.moestuinforum.nl/rumtopf-2014-wie-doet-er-mee-t14423.html
http://www.moestuinforum.nl/het-maken-van-rumtopf-t1519.html

Vervolgens heb ik ook nog wat andere flesjes gevuld.
Eéntje met bramen en wodka, goeie sterke smaak.
Eéntje met Japanse Wijnbes en wodka, deze was vooral visueel erg aantrekkelijk.

Voor de mensen die wat preciezer om willen gaan met het alcoholgehalte:
http://www.moestuinforum.nl/berekenen-alcoholgehalte-in-likeuren-t14520.html

Leuke ideeën voor wat in de drank te gooien:
http://www.moestuinforum.nl/likeurrecepten-t15159.html

En op Diana's site ook recepten en informatie:
http://www.mooiemoestuin.nl/inmaken/likeur-algemeen/
 
F

frans81

Gast
Laatst bewerkt door een moderator:
@Erny Als je nou niet ophoud met al die Selfmade LEKKERE dingen dan is mijn Doorstart naar het Nieuwe Jaar met een mond vol Kwijl .:lol::lol:
Voel die lekkere hete sausjes ook nog steeds in mijn mond :rolleyes:
We pakken maar weer een stengel zoethout en fantaseer er smaakje bij ;)

En met @Flos als buur is een droge mond ook van korte duur :)

Ook krijg ik nog geen kans om het met een droge mond te doen en visueel getriggerde smaakpapillen komt / komen dus echt voor .

Ik Kijk lekker mee in dit Likeur Topic en geniet van de voorbijkomende recepten .
Als niet alcohol drinker wil ik toch wel een keer van het Pad afwijken .
 

Piroska

Specialist
Wat leuk, een likeurtopic!

Wij maken calvados ( noemen we Almados) en cognac ( noemen we Polagnac) notenlikeur, bramenlikeur, koffielikeur en aardbeienlikeur. Dit jaar in elk geval.

Alle likeuren zijn op basis van ons eigen gestookte wodka wat we hoog in percentage houden, rond de 60%, later verdunnen we het evt tot het gewenste percentage.

@josvanpiros weet er meer over te vertellen dan ik want dit is zijn afdelinkje :)

Ons volgende projectje wordt een kruidenbitter!
 

P.Oemel

Senior Prepper
Bovenaan