• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Overstroom ik?

JJ&A

Diehard Prepper
En als die wadi voor mijn huis ligt is dat goed of slecht voor het waterniveau van mijn kruipkelder? Ik had die wadi's liever ergens anders.

Maar aan de andere kant kan het ook best droog worden in NL dat er schades aan het fundament van een huis ontstaat.

De waterstanden moet gewoon optimaal beheerd worden.
En zo ontstaat er weer een spontaan idee van J.J
De Grote oude in actieve afval bergen zouden gebruiken kunnen worden als enorme water opslag door er net als kraters in te maken, en bij enorme regenbuien tegelijk water oppompen de krater in.

En wat ik een keer ergens heb geschreven, bij heel veel regenval is het in Noord Nederland misschien mogelijk om het te veel aan water in de ondergrondse gasbellen op te slaan wat later misschien gebruikt kan worden voor drinkwater, het zou kunnen in combinatie met de afvalkraters waar een grote aardbeving bestendige betonnen kom in gemaakt zou kunnen komen met een zand filter bodem met een water geregelde pijpleiding naar de gas bel.

Om de berg heen kunnen ook nog ter versteviging van de bergwal, er rondom tegen de wal terraswoningen gebouwd kunnen worden als of ze tegen een berg aan zijn gebouwd met grote dak terrassen op de andere woning, wat ook nog een prachtig aangezicht kan zijn.
En op het meer electrische plezier bootjes.

Verdere ideeën laat ik maar even achterwege.
 

Stuudje

SHTF Expert
Moderator
Wateropslag kan gewoon in de stad, wordt al gedaan. Waterbuffers, waterberging en waterpleinen.
In Rotterdam is bv Benthemplein het grootste waterplein ter wereld. Andere voorbeelden zijn het Bellamyplein, het Frederiksplein, het Multatuliplein, het Klein Polderplein, het Berkelplein en de Regentuin.
Parkeergarages en grote gebouwen hebben enorme waterbergingen. De grootste waterberging van Rotterdam ligt onder de parkeergarage van het Museumpark. De berging kan wel 10 miljoen liter water uit het riool tijdelijk opslaan, tot het riool weer leeg is.

https://www.nemokennislink.nl/publicaties/waterplein-maakt-rotterdam-regenproof/



 

JJ&A

Diehard Prepper
Ik heb wel enige bedenkingen tegen dergelijk opslag, het steeds milder klimaat en daar mee kans op steeds meer ziekten dragende muggen, natuurlijke vijanden zoals vissen, vogels, vleermuizen hebben daar geen toegang.

Dan blijft nog het probleem winters het smeltwater van de buurlanden wat de riveren doet overstromen in ons land, daar voor moeten zelf ook hun best doe omdat te beteugelen, inplaats dat het ons groot probleem is met veel kosten om uiterwaarden en dergelijke voorzienigen te maken, en ze draaien ook niet op dat bedrijven en burgers daar door enorme schades en leed voor hebben.

Betegelen ze het niet dan zouden alle schades en acties tegen de schades betaald moeten worden door de landen, misschien tijd voor een rechtzaak aanspannen bij het Europees hof, met terug werkende kracht.

Dat is even mijn gedachte, wat ik best redelijk vind.
 

drent

Diehard Prepper
Die muggen willen stilstaand water, pomp er in op zonneenergie en je hebt bewegend water.

Qua andere landen lopen wij hier vast omdat verschillende rivieren door ons land naar zee stromen, daar kunnen de andere landen niks aan doen. Hoeveelheid sneeuw/regen die daar valt ook niet. Wel moeten ze inmiddels kritisch gaan kijken naar eigen waterbergingsoplossingen ivm meer geconcentreerde regenperiodes en dat heeft ook gevolgen voor hoeveel water per tijdvak Nederland binnen stroomt. Maakt nog steeds niet dat je zo kan zeggen dat ze de veiligheid van hun burgers deels opzij moeten zetten voor onze burgers. Samenwerking tussen landen waar dezelfde rivier doorheen stroomt is er al veel langer, niet perfect, maar flink stuk rekening houden met is gebruikelijk. Dat nu de landelijke visie bij onze buren door andere weerpatronen aangepast moet worden is iets nieuws, en zowel de infrastructuur als de geografie kan wel eens dwingen tot oplossingen die inderdaad meer water per tijdvak naar Nederland betekenen waar het landschap wel ruimte voor de rivier mogelijk maakt.
 
  • Leuk
Waarderingen: JJ&A

JJbushcraft

Specialist
ik heb weinig tot geen verstand van grondwater en wateropslag.

het enige wat ik weet is dat ik sinds 2017 in hetzelfde huis woon en dat ik de laatste 2 jaar natte voeten krijg in mijn kelder beide keren rond je jaarwisseling.

ook mijn buren die er al langer wonen bevestigen dat ze de laatste 2jaar in de winter last van water hebben.
 

marzman

Diehard Prepper
Bij ons is pas een rij huizzen gesloopt, een paar jaar geleden stond daar het water in de huiskamer (toen de overstromingen in Nederlands Limburg en Wallonie en Duitsland waren). Ik heb ook het idee dat klimaatverandering niet het hele verhaal is. Het gebied waar we nu wonen is altijd moeras geweest, tot de mens dat is gaan veranderen. Nu wordt het terug veranderd in moeras :p
 

Stuudje

SHTF Expert
Moderator
ook mijn buren die er al langer wonen bevestigen dat ze de laatste 2jaar in de winter last van water hebben.

Dat zijn verhalen die je de laatste jaren vaker hoort...en die natte voeten gaan gelijk op met hoog grondwaterpeil.
Deels door de lange natte regenperiode(klimaatverandering) deels door waterschap die de grondwaterstanden hoger houdt(minder grondwater wegpompt)
Vergeet ook niet dat Nederland een rivierdelta is...een moerassig landschap. Zonder molens, en pompen, zouden we sowieso verzuipen.
 

Hooiwagen

Senior Prepper
De problemen die eraan komen op het gebied van water in Nederland zijn al wel goed bekend. Wel lopen de scenario's flink uit elkaar. Gelukkig wordt water meer lokaal geregeld en hangt minder van de landelijke politiek af, anders kunnen we binnenkort het topic openen: "de zoet en zout water chaos van 2025".
 
Bovenaan