• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Overstroom ik?

Kanina

Diehard Prepper
WTF dacht ik redelijk goed te zitten iets boven NAP en de derde verdieping en moet ik mij plotseling druk gaan maken over water dat via het toilet, aanrecht en douche putje mijn appartement blank zal zetten en besmetten met allerlei bacteriën... Kut preppers...
Tja. Ik zou zeggen wees blij met die K.. preppers die met je mee denken. We kunnen ook gewoon onze mond houden en tijdens een overstroming de foto's van de in jouw huis ronddrijvende ontlasting bekijken en ons dan bescheuren dat je er zelf niet op bent gekomen dat te bedenken :lol::fluit:
 
  • Leuk
Waarderingen: AWOL

Kanina

Diehard Prepper
in de douche?
Nee zo modern zijn we (nog) niet, maar velen hebben dit al wel. Of nog een putje in de tegels weg gewerkt.
Overigens zullen wij 1 van de weinigen zijn op dit forum die overstromingen door rivieruitbraken niet zullen krijgen. We zitten te hoog daarvoor.
 

Kanina

Diehard Prepper
Hier komt riool al binnen spetteren via wc en wasbakken als er een flinke hoosbui is. Overbelasting riool. Als ik de deur uit ga,en er is regen verwachting, dan doe ik de wc-klep dicht met de prullenbak erop, de wasbakjes ook dicht met iets er op. Scheelt enorm aan schoonmaakwerk. Ik heb het uit het wasbakje in de wc ooit een halve meter omhoog zien spetteren! Dat komt dan op van die spachtelputzmuren...krijg dat maar weer netjes schoon/wit.
Dit hebben mijn ouders ook al tot 2 x toe gehad! :( Spoot uit de keuken zo omhoog.
Kom je thuis van een weekendje weg, staat t water over de hele beneden verdieping, en stinken! :eek:
En daarna alles weer schoon en droog maken, nieuw laminaat erin ed. Ben je dagen mee bezig.
Ze hebben t nu af en toe nog dat ze t horen borrelen als de regen langdurig met bakken de lucht uit komt. Geen pretje.
 

Kanina

Diehard Prepper
Preciessssssssss ;)
Zij zitten helaas in lager gebied, net iets boven NAP. Als de rivier uit wil dijen moeten we ze rap gaan halen o_O
 

Ray

SHTF Expert
Dit hebben mijn ouders ook al tot 2 x toe gehad! :( Spoot uit de keuken zo omhoog.
Kom je thuis van een weekendje weg, staat t water over de hele beneden verdieping, en stinken! :eek:
En daarna alles weer schoon en droog maken, nieuw laminaat erin ed. Ben je dagen mee bezig.
Ze hebben t nu af en toe nog dat ze t horen borrelen als de regen langdurig met bakken de lucht uit komt. Geen pretje.

Het hoofdriool is meestal niet opgewassen tegen alle nieuwbouw/uitbreiding. Vaak wordt pas later, na een hele hoop klachten, het riool vervangen of uitgebreid. (soms ook gewoon omdat na een halve eeuw de riolering sowieso niet toereikend is)
Heb het zelf ook meegemaakt in mijn vorige woning. Toen er een veertigtal huizen waren bijgebouwd, begon de ellende en pas jaren later is de boel daar aangepast.
 

Stuudje

SHTF Expert
Moderator
Dit jaar bereidt de Veiligheidsregio zich met speciale acties voor op de gevaren van hoogwater.
Tijdens de Waaltocht geeft redacteur Rob Jaspers uitleg over de gevaren van de Waal en de aanpak om die gevaren te beperken. Marcel Meeuse, hoofd van het Veiligheidsbureau van de Veiligheidsregio, vertelt over de impact van hoogwater en het voorbereid zijn daarop, als inwoners en als veiligheidsregio. Brandweerman Rene Rieken vertelt op zijn beurt over de dreigende overstromingen in 1995 en de evacuatie van het gebied.

http://www.gelderlander.nl/regio/ni...ht-met-hoogwater-uitleg-in-nijmegen-1.6456778
 

Gigo

Elementary prepper
Laatst bewerkt:
Toevallig ben ik hier momenteel onderzoek naar aan het doen.
Een overstroming via een dijkdoorbraak van een primaire kering (dijk die beschermd tegen de zee) ziet men 48 uur van tevoren uiterlijk aankomen. Ga er vanuit dat je dus GEEN 48 uur hebt om te evacueren. Als je in dijkring 13/14 in een stad woont ga je dit niet redden met evacueren, wat de overheid je ook wijs probeert te maken. in dit geval is het verstandig om verticaal te evacueren omdat het water snel en hoog komt te staan. Een beetje prepper moet zich daar wel een weekje kunnen redden (let op! nooit op een zolder zonder dakraam gaan zitten! en zodra het begint lakens aan je dakraam hangen dat reddingswerkers kunnen zien waar je zit).
De mensen die de stad uit proberen te vluchten staan gelijk vast en kunnen nergens meer heen. Mocht je er hier een van zijn kan de AHN kaart (hoogte kaart) je goed helpen om de hogere plekken op te zoeken (denk aan tramlijnen of parken).
Een dijkdoorbraak van een regionale kering (rivieren, water vooral uit Duitsland) ziet men 3 dagen van tevoren aan komen, hier is dus wat meer tijd voor beschikbaar maar voor een stad als Rotterdam is dit nogsteeds te weinig. Ook hierbij heb je de meeste kans met verticaal evacueren.

In de wat hogere gebieden van Nederland kan je meer rustig aan doen, de meeste gebieden krijgt na een falende kering maar 50cm water te staan. geen paniek dus (let wel op dat de meeste voorzieningen WEL uitvallen, denk aan stroom, water, riool).

Voor iedereen verstandig: kijk in de VNK (Veilig Nederland in Kaart) van jouw dijkring (zie link), hierin kan je precies zien welke gebieden gevaar lopen en hoe hoog en snel het water komt te staan. Het is altijd goed om hier tenminste 1x in te hebben gekeken, mocht een dijkdoorbraak ooit werkelijkheid worden

Link:
http://www.helpdeskwater.nl/onderwe...apporten/overzichtspagina'/dijkringrapporten/
 

Stuudje

SHTF Expert
Moderator
Helga van Leur, de weervrouw, legt een en ander uit over het weer, water, overstromingen, risico's van klimaatverandering. Opvallend dat ze ook zegt dat je je beter maar wel voor kan bereiden.

Link
 
V

Verwijderd lid 423

Gast
Laatst bewerkt door een moderator:
Onder de meesten van jullie zal de site, www.overstroomik.nl wel bekend zijn.
De overstromingsgegevens zijn aangepast, ik ga van 1½ naar 3½ meter onder water.

Je kunt ook de app downloaden.

Groetjes
@Marcov Bedankt voor dit draadje en jouw link... Interessant!
Dit is een beetje een late reactie, maar @Stuudje bracht het draadje prima onder de aandacht door haar post zojuist. En @Gigo die dijkringrapporten die je tipte zijn interessant zeg...

Ik overstroom hier zo te zien, met (volgens overstroomik.nl) tot 3 m waterhoogte in de directe omgeving, wow.
In het dijkringrapport lees ik een berekend risico van eenmaal in de 16000 jaar, en dat lijkt nog mee te vallen.
Maar ik doe hier m'n sokken wel alvast uit, en stroop de broekspijpen alvast op, want...

@Gigo, om toch even op een stokpaardje rond te rijden: ik vraag mij wel af in hoeverre er met het berekende overstromingsrisico rekening is gehouden met een mogelijke uitval van het stroomnet en apparatuur, door een EMP? Niet, vermoed ik?

Wetenschappers hebben in 2012 het risico op een zware EMP (Carrington-event-kaliber) ingeschat op 12% over de komende 10 jaar.
https://science.nasa.gov/science-news/science-at-nasa/2014/23jul_superstorm
Dat is dan grofweg zo'n eenmaal in de 83 jaar en een paar weken. Stel dat dat wellicht iets te pessimistisch is (wie zal het zeggen...) en het is eenmaal in de 100 jaar. Dan is dat wel behoorlijk frequenter dan de kans op een overstroming van eenmaal in de 16000 jaar zoals voor dijkring 14 is aangegeven in het dijkringrapport....

Ik vermoed dat het risico op zo'n zware EMP daarin niet is meegenomen..., en dat zou dan tamelijk IDIOOT zijn lijkt me. Tenminste, ik hoop van harte dat het niet waar is, maar waar is men dan mee bezig, om over risico's van eenmaal per duizenden jaren te spreken, terwijl er een kennelijke kans van zo'n eenmaal in de 100 jaar is, om langdurig (maanden tot misschien wel jaren) zonder pompcapaciteit en bediening van stuwen en zo te zitten?

Stel dat we morgen een zware EMP over ons heen krijgen, en de elektriciteitsvoorziening ligt vervolgens een half jaar tot een jaar volledig "op z'n gat". En zo'n beetje alles wat microprocessor gestuurd is, is kaduuk. Dus (stel) ook de besturingskast van die zware nood-diesel van het gemaal... en de besturing van sluizen en stuwen... en de tankauto...
Hoe lang houden we het dan droog, als er 6 tot 12 maanden lang geen water meer weggepompt kan worden?
Het zou wel interessant zijn, om te weten wat er dan onder water zou staan...

En wat gebeurt er met het risico op een dijkdoorbraak, zodra het water binnendijks al onderaan de dijk staat (door niet te kunnen wegpompen)? Dan is er niet veel meer nodig vermoed ik....
In het rapport voor dijkring 14 lees ik:
  • "De aanwezige kwelweglengte heeft grote invloed op de weerstand van een dijk tegen het faalmechanisme “opbarsten en piping”;
  • "Bij de bepaling van de kwelweglengtes is gekeken naar eventueel aanwezige deklagen in het voorland en de hoogteligging van het voorland ten opzichte van de waarde van de lokale waterstand in het ontwerppunt."
Als lokale waterstand is vast niet die genomen, die na 6 tot 12 maanden "niets wegpompen" te verwachten is?

Misschien moeten we de risico's in het dijkringrapport als zo'n 100 x of misschien wel 1000 x groter lezen?
En wellicht vormen die dijkkringrapporten zelf, dan nog het allergrootste risico, omdat ze dan een vals gevoel van veiligheid geven, en dan in ieder geval niet aangeven waar het echte risico ligt en hoe groot dat is?

Ik ben benieuwd hoe het met het bovenstaande zit, en omdat jij zo te zien "dicht bij het vuur zit" @Gigo, kan jij mij misschien gerust stellen?o_O

Tot dan, ga ik er maar even van uit dat we meer hebben aan bordjes zoals deze, dan aan ons water- en dijkbeheer...
15238287_BG1.jpg

En dan tegelijk op al onze dijken bordjes met "verboden om door te breken" natuurlijk ;)
 

petroman

SHTF Expert
Die EMP zit je nogal hoog hé !

Het is heel simpel:
Op basis van ons landelijk aftapprogramma weten wij precies wie er regelmatig sport. Dit is de basis van onze oplossing van het tekort aan stroom.
Fietsen met generator.

Maar stel nu eens dat al die elektronica in goede kasten zit ? Want al die wat als opmerjingen, vragen enzo lossen niets op.
denk je dat het een probleem kan zijn ? Ga naar de beheerder van een gemaal en vraag of je informatie mag hebben over hun noodplan voor als de stroom langdurig uitvalt of bij een geweldige zonnevlam activteit.
 
V

Verwijderd lid 423

Gast
Die EMP zit je nogal hoog hé !

Het is heel simpel:
Op basis van ons landelijk aftapprogramma weten wij precies wie er regelmatig sport. Dit is de basis van onze oplossing van het tekort aan stroom.
Fietsen met generator.

Maar stel nu eens dat al die elektronica in goede kasten zit ? Want al die wat als opmerjingen, vragen enzo lossen niets op.
denk je dat het een probleem kan zijn ? Ga naar de beheerder van een gemaal en vraag of je informatie mag hebben over hun noodplan voor als de stroom langdurig uitvalt of bij een geweldige zonnevlam activteit.
@petroman Als je niet begrijpt wat ik bedoel, en alles al overal van weet, dan is dat niet erg hoor...
 
V

Verwijderd lid 423

Gast
@petroman Wat wordt er gesuggereerd dan?
Het zijn logische vragen die ik heb voorgelegd, met de hoop dat iemand er misschien iets nuttigs over kan zeggen.
Inhoudelijk, heb ik van jou nog geen reactie gezien, maar wel uitgebreid mekkeren en benadrukken een "big EMC lab" te hebben. Hmmmm... "Een EMP pas als de zon uitdooft", was het niet ongeveer zo....? :eek: Is dat big?
Enfin, nu je zo de suggestie wekt er iets vanaf te weten, zou het aardig zijn om dan de daad bij het woord te voegen...
Verras me eens...;)
 

petroman

SHTF Expert
Als je nou gewoon en terug leest wat ik al ooit geschreven heb dan ben je al aardig op de hoogte.
En ja ik werk bij een bedrijf dat bv EMC metingen uitvoerd en en lab daarvoor heeft.

Lees je nu eens echt in op het gebied van emc en hoe de Van Allen gordel werkt, etc. etc. Noorderlicht al eens hier gezien ?
Ga niet de hele tijd suggereren dat bij een emp alles plat gaat. Ja dat kan maar de kans is erg klein. En de systemen in canada/USA zijn niet hetzelfde als die hier in europa.
En vraag gewoon bij de beheerder wat voor maatrgelen zij hebben voor als de stroom langdurig uitvalt.
 

De Bezorgde Burger

Prepper goeroe
Zeer interessante draad dit, aangezien ik bezig ben mijn persoonlijk risicoprofiel en responsplannen voor een overstroming uit te werken, ik kan hier heel wat goede inzichten en informatiebronnen uit halen.

Ik heb wel een toevoeging te doen op de discussie tot zover: alhoewel het risico op doorbraak vanuit zee veel kleiner is dan dat van de doorbraak van een rivierdijk, is het wel het noemen waard dat we in zo'n geval niet uit kunnen gaan van reguliere +/- NAP hoogtes. Bij de laatste aanzienlijke stormvloed in 2006 ( https://nl.wikipedia.org/wiki/Allerheiligenvloed_(2006) ) hadden ze aan de zeedijk in Delfzijl een waterstand van +4,8 NAP... als die het begeeft heb je dus een tsunami-achtig effect over het achterland, en komt het water ineens 2-3 verdiepingen hoger langs dan verwacht, met veel hogere kracht, hogere stroomsnelheden en snellere verspreiding dan bij een overstroming vanuit een rivier.

En nog een kleine toevoeging op de opmerking dat NAP een constant gegeven is: dat hangt er maar net vanaf hoe hard de bodem aan het dalen is waar je woont, en hoe hard de poolkappen smelten: het kan maar zo zijn dat je voor 2050 al een NAP-verschil van meer dan een halve meter aan je broek hebt (zie http://www.natuurinformatie.nl/ndb.mcp/natuurdatabase.nl/i000877.html).
 

pjotr78

Specialist
Bovenaan