Pjotr Prep
Prepper goeroe
Die temperaturen vochtigheid die ze mee sturen zijn natuurlijk wel mooie data om te bepalen waar het centrum lag van het nucleaire gebeuren en waar de fallout het meeste risico geeft. 

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Nota: This feature may not be available in some browsers.
Gisteravond begonnen met 3,76V spanning en vanochtend stond deze op 3,74V met twee dipjes naar 3,71V.
Iedere minuut werd de status doorgestuurd via BT, Batterijspanning in procenten klopt dan niet helemaal.
Ondertussen staan er 62 nodes in het log waardij de verste 5 hops verderop zit.
Echter nog steeds geen response, en dat was wel de bedoeling.
Bij de configuratie heb ik enkel de regio gekozen, zijn er meer instellingen te doen?
Fantastisch @Pjotr Prep !Ik ontvang meer als 40 nodes, waarvan 6 direct lijkt het.
Ik heb het een paar maanden geleden wel uitgeprobeerd, en geinig is het wel om iemand verder weg toch al direct te kunnen bereiken zolang het netwerk nog niet dekkend is. Ik heb daar nog geen behoefte aan, en heb MQTT uitgeschakeld staan. Ik noemde MQTT omdat andere nodes onze berichten misschien wel via MQTT het internet op sturen, en wij dan via die weg ook berichten van verre nodes zouden kunnen ontvangen.Maximaal 3 hops gezien. Op MQTT ben ik niet, ook geen interesse in om dat je dan weer het internet erbij betrekt.
Je had eerder 80% in de zon, en dat zakte weg toen de zon hetzelfde deed. Gisteren had je 100% in de zon en dat zakte ook weer. Nu verbruikt de node natuurlijk continu elektriciteit. Het totaal van opwekking en afname bepaalt wel het spanningsniveau over een accu. Is die 35 laadt het 50 en verbruikt het 5 dan zie je 80. Is het 60 laadt het 50 en verbruikt het 5 dan zie je 100 (meer dan 100% kan niet) maar na een nacht zonder zon zie je 55. Ik denk dat dat ongeveer de verklaring is.Batterijspanning is nog even een vraagteken, deze geeft nu 55% aan. Na de hele dag op 100% gestaan te hebben.
Misschien is er een accu defect?
Dat is mij zeker gelukt. Anderhalf jaar geleden al in Duitsland, waar het een heel draadje aan berichten werd met twee verschillende nodes. En gisteren lukte dat ook, maar bleef het bij wederzijdse bevestigingen van ontvangst, zie hieronder. Worm 2 en Worm 3 zijn de stationnamen die ik nu gebruik (WRM2 en WRM3, verkort) en dat houd ik vooralsnog wel aan. Dus zie je zo'n berichtje opduiken... WRM3 heeft 80f1 als laatste karakters van het hexadecimale adres.Is het al eens gelukt om iemand anders te bereiken en daar mee te communiceren? Ik heb verschillende berichten uitgestuurd maar geen respons.
Je hebt een eifoon?! De app daarvan schijnt inderdaad minder te zijn. Kan je niet een oude Android nemen voor Meshtastic?Zo te zien heb jij de Android app, ik heb enkel een iPhone. Die app voor de iPhone loopt wat achter had ik het idee gekregen.
Een 3,7-4,2V lipo is ok. Het functioneert hier zonder iets te hoeven instellen, en bij jou vast ook. Het zonnepaneeltje moet 5V zijn.Ik moet de specs van dat RAK19003 eens nalezen hoe dat deze omgaat met het zonnepaneeltje en het laden van de lipo. Dan word ik vast iets wijzer.
Ik heb het meegeleverde PCB antennetje niet gemeten maar neem aan dat het redelijk zal presteren. Kijk wel even naar het stralingspatroon van zo'n dipooltje. Ik denk dat de PCB antenne het beste verticaal wordt geplaatst, en dan radiaal rondom uitstraalt. Een staafantenne is vast beter. Hoogte is alles, dus probeer boven de rest van de bebouwing uit te komen.Dan nog eens de antenne aanpassen dat er iig een „staaf“ antennetje oppast (rondstraler)
Ik denk wel dat dat verschil uit gaat maken. Het mooist zou het zijn om op afstand iemand te hebben die het ook met een richtantenne probeert. Eindhoven zal best wat Meshtastic nodes hebben denk ik, en de nodige gekken die ook richtantennes uitproberenAls dat beter gaat dan mss de moxon uit jouw eerdere berichten plaatse, die is dan mooi te richten op Eindhoven of Den Bosch.
Aan het kaartje te zien is het slechts een kwestie van tijd voordat we elkaar berichten kunnen sturen @RockyFlats. Prio 1 aan deze kant is dan een betere antenne.
Bekijk bijlage 28684
Een tweede ding is dat de module niet vanzichzelf opstart nadat deze volledig spanningsloos is geweest.
Omdat het solarpaneeltje nu op de batterij ingang is aangesloten kon ik dit mooi testen.
Vanuit het donker naar het daglicht gaat de module dus niet aan das best jammer.
Aan de andere kant zie ik dat de gebruiksduur op de batterij dusdanig is dat ik verwacht ook sombere perioden te kunnen overbruggen.
Dat is een kwestie van testen, over een jaar weet ik meer.
Zonder solar net denk ik, en met solar wel 20 jaarIk dacht beide 3000mAh, dat zou 6000mAh totaal moeten zijn. Zou het daar 14 dagen op kunnen volhouden?
Ik ben vanavond dat stapje verder gegaan met de RAK4631 @Pjotr Prep . Ik heb die module nu via de smartphone aan MQTT gekoppeld. Er is dus geen hulp van een LillyGo of andere module met Wifi nodig, de internetverbinding van de telefoon volstaatMQTT betekend ook dat ik naast deze RAK ook een LIlyGo in de lucht moet houden voor de WiFi verbinding.
Misschien wel goed om kleine tapjes voorwaarts te komen.
Een Eigen prepper kanaal met versleuteling is dan zeker een mooie volgende stap.
Dat gaat lukken!Maar eerst een verbinding opzetten, dat is nog niet gelukt.
Deze nodes heb ik inmiddels via MQTT op de RAK ontvangen
Hoe het Mesh precies verloopt heb ik nog geen goed idee van. Zeker via MQTT zou je verwachten dat het min of meer allemaal aan elkaar geknopt zal zijn?Bizar, in Friesland en noord-oost polder helemaal niets.
Dat zal het geval zijn, maar de nodes laten zich alleen zien als ze een positiemelding of ander bericht versturen denk ik. Door de eigen node langer aan te laten staan zal er wel meer zichtbaar worden.Hoe het Mesh precies verloopt heb ik nog geen goed idee van. Zeker via MQTT zou je verwachten dat het min of meer allemaal aan elkaar geknopt zal zijn?
En voor @martin probeer ik daarna msh/EU_868/ES.
Wat is momenteel de MQTT server die gebruikt wordt ?
Ik heb de indruk dat dit verander is, aangezien ik geen connectie krijg met de mqtt.meshtastic.org.
(maar kan ook komen dat ik nu test vanuit MQTT explorer op een vage locatie)