Vlees en vis echter zeer zeker niet! Zoals je hierboven kan lezen, brengt dat ernstige risico's met zich mee, tot de dood aan toe.
Sorry dat ik me er mee bemoei maar er is een flink misverstand over botulisme en wecken wat erg hardnekkig is.
Ik ga het (nogmaals) proberen te verduidelijken.
Stel dat je een vers product zou consumeren wat de bacterie
"clostidium botulinum" zou bevatten dan heb je sowieso een probleem. Dat probleem is dat deze bacterie de gifstof botulisme aan kan/zal maken en dat is voor baby's dodelijk en voor volwassenen zeer ongezond en soms ook dodelijk.
Maar dat staat eigenlijk los van wecken of conserveren.
Het misverstand ontstaat doordat deze bacterie kan overleven zonder zuurstof en dus na het wecken/conserveren net zo schadelijk zal zijn als voor dit proces.
Maar dat is dus niet een reden om wecken als gevaarlijk te bestempelen want dan kan je ook stellen dat het consumeren van verse producten net zo ongezond is.
Een quote uit een wetenschappelijk artikel
Does cooking kill Cl. botulinum and its toxin?
Normal thorough cooking (pasteurisation: 70°C 2min or equivalent) will kill Cl.botulinum bacteria but not its spores. To kill the spores of Cl.botulinum a sterilisation process equivalent to 121°C for 3 min is required. The botulinum toxin itself is inactivated (denatured) rapidly at temperatures greater than 80°C .
Nu is het in theorie dus mogelijk dat de sporen zich ontwikkelen tot botulisme. Maar dat hadden ze ook kunnen doen terwijl je het in een pot op tafel had staan, of in de koelkast etc etc.
De kans dat je door de bliksem zal worden geraakt zal een stuk groter zijn dan het gevaar om te bezwijken aan botulisme.
Maar het advies om een baby jonger dan 1 jaar geen honing te geven zou ik alsnog gewoon opvolgen want dan liggen de risico's iets hoger.