• Helaas zit er een fout in de forumsoftware waardoor je de forumregels moet accepteren voor je deze kunt lezen. Onze excuses hiervoor. Mocht je na het lezen alsnog niet akkoord zijn, stuur dan even een PM aan phtvs
  • Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Energie en gas in 2022

martin

Mankinds only hope
Nou, ze kunnen de hik krijgen, ik heb wel een plek achter de boerderij die uit het zicht is.

Gewoon aanleggen en inderdaad de figuurlijke middelvinger. Het is echt een stuk handiger en voordeliger indien je de plek hebt. Kijk waar je zo min mogelijk schaduw hebt (en denk ook na over de winter als de zon een stuk lager staat). Hoe hoger hoe beter. Maar die beugels voor je pannen gaan je 3 keer meer kosten dan een houten constructie naast het dak.
 

Stuudje

SHTF Expert
Moderator
Ik zag laatst zonnepanelen die als tuintafel gebruikt werden. Geniaal.
(de tuintafels waren gemaakt van tweedehands zonnepanelen, het was deels manier om ze te hergebruiken)
1663097498062.png

Ik heb inderdaad geen zonnepanelen op mijn dak, wel zonnepanelen via de postcoderoosregeling.
Het verplicht mij wel bij die ene lokale energiecoöperatiete blijven, maar die is toevallig de groenste en de goedkoopste. Winst gaat terug in zonnepanelen en naar de klanten, en via de ALV praten we mee over beslissingen.
Ja het is duurder dan zonnepanelen op je eigen dak. Aan de andere kant heb ik er wel voordeel van, zeker nu.
 

PBear

Mankinds only hope
En ik wil ze wel, maar niet op het dak. Moet wel volgens onze gemeente.
Mijn verweer dat alle zonneparken in de gemeente ook particuliere dingen zijn vond geen gehoor.
Bewoner mogen enkel panelen op het dak. Nou, ze kunnen de hik krijgen, ik heb wel een plek achter de boerderij die uit het zicht is.

Misschien laat je gemeente wel toe een schuur(tje) te bouwen, waarvan de dakbedekking toevallig uit zonnepanelen bestaat?
 

RockyFlats

Ruttaan
Laatst bewerkt:
Dan vraag ik me af hoe men dit ooit gaat handhaven/controleren/toepassen.
Stel ik leef zuinig en ik ga niet op vakantie, heb geen enkele abonnement op streaming diensten of andere onzin en ik teer in op mijn spaargeld.
Dan krijg ik niks.
En stel ik leef als een idioot, ga 3 keer op vakantie, heb de nieuwste iPhone, en ik krijg het financieel niet rond dan heb ik recht op het overnemen van mijn energieschuld.

Begrijp me niet verkeerd, ik vind het belangrijk dat er een soort van vangnet zal komen om een kwetsbare groep te ondersteunen die dit nodig zullen hebben. Ik vraag me wel voor prikkel je geeft als je de schulden gaat overnemen. En hoe denkt de overheid dat deze energieschuld ooit zal worden ingelost ? Laten we het plan nog even afwachten. We zien het vrijdag wel. (het zal donderdag wel al compleet zijn uitgelekt)

Eigenlijk is er geen onoverkomelijk probleem, voor kleinverbruikers dan.

En, tja, wie gaat dat inlossen, zo'n m.i. oneigenlijke oplossing voor een overkomelijk "probleem"? De anderen, vanzelfsprekend, want alleen daar is geld uit te persen. Die dragen dan een onevenredige last, want dragen ook die van een ander.

Het zijn m.i. niet de laagste inkomens die het gelag betalen, want die worden al sinds jaar en dag gecompenseerd en gesubsidieerd, met als fenomeen immers "de armoedeval". Het zijn m.i. vooral diegenen wiens inkomen zich rond die "armoedeval"-bandbreedte bevindt en die buiten allerlei regelingen vallen, en hard werken en er alles aan doen om schulden voorkomen, die ook hierdoor (de schuldovername-"oplossing") alweer het zwaarst worden getroffen.

Men zou e.e.a. zo moeten inregelen dat er geen subsidies of bijzondere compensaties nodig zijn. Met subsidies en compensaties wordt immers niet de oorzaak aangepakt, maar worden alleen symptomen weggenomen ten koste van anderen, en of de zaak erdoor niet verergert is nog maar de vraag. Wie zijn/haar energiekosten-schulden "overgenomen" ziet, die wordt immers niet of nauwelijks geprikkeld om de verwarming ook daadwerkelijk iets lager te zetten. Laat maar groeien die schuld, te dragen door anderen...? Overheid, regel het maar eenmalig goed in d.m.v. een juist minimum loon, loonbelasting en sociale premies, en vervolgens een dikke punt erachter.

Wat mij in de gehele energie-kosten-discussie verbaast, is dat velen allereerst vinden dat een ander de problemen maar moet oplossen, en niet allereerst kijken naar wat men er zelf aan kan doen. De overheid heeft wat de energiecrisis betreft flink verzaakt, maar het gros van ons volkje ("solidair met...") natuurlijk evenzeer. Niet mekkeren en op de eigen blaren gaan zitten, is dan logisch lijkt me, en een eigen verantwoordelijkheid. Draag het gelaten, niet zeuren en gewoon even door de zure appel heen, wat mij betreft...

Wat is er immers mis met het lager zetten van de verwarming en korter douchen? De gemiddelde temperatuur is 3,9C in de winter. Zet men dan de thermostaat op 12 graden i.p.v. 20, dan halveert het gasverbruik. En gaat de thermostaat in huis naar 8 graden, met een knus kacheltje in een kleinere warmere verblijfsruimte, dan is de hogere energieprijs gecompenseerd (weg "probleem"). Enfin, misschien is het ook mijn persoonlijke insteek, om allereerst schulden te voorkomen voor zover het ook maar enigszins kan, die mij nu zo laat reageren.
Niet iedereen zal genegen zijn om "ontberingen" te ondergaan, maar een warme trui bij 8 of 12 graden is toch echt niet het einde van de wereld. Het wordt zelfs (relatief) knusser in bed!

Stel daartegenover dan de vreemde vanzelfsprekendheid, om mensen die bewust de thermostaat zoveel lager zetten om schulden te voorkomen, ook nog eens te laten betalen voor een ander die het allemaal wel best vindt.

Gewoon die thermostaat flink omlaag.
Waar is hier eigenlijk "een probleem", dat de kleinverbruiker niet zelf kan oplossen?
 

Mayo

Prepper goeroe

Prijsplafond voor opwekkers groene stroom en kernenergie van €180 per megawattuur​


https://fd.nl/politiek/1451499/prij...stroom-en-kernenergie-van-180-per-megawattuur

Helaas achter een (gratis) inlogmuur :-/ ,maar toch.

Bedrijven die stroom opwekken via zon, wind, bepaalde vormen van waterkracht en kernenergie, krijgen als het aan Brussel ligt binnenkort te maken met een prijsplafond van €180 per megawattuur. Op die manier legt de Europese Commissie de megawinsten aan banden die zij momenteel boeken als gevolg van de torenhoge gasprijzen.

Het achterliggende idee van het afromen van de winsten van groene en nucleaire energie is dat nationale overheden zo meer geld krijgen om hun kwetsbare burgers en bedrijven te ondersteunen.

Begrijp ik goed dat de prijzen voor de 'gewone' consumenten torenhoog blijven (want die zorgen voor de winsten?) en dat alleen de kwetsbare burgers gecompenseerd worden?
Maw: de gewone consument betaald dus voor de kwetsbare burger... Of zie ik dat verkeerd?
 

Mayo

Prepper goeroe
Ook deze is interessant;

'Leveringszekerheid energie wordt onhoudbaar'​


https://fd.nl/economie/1451459/leveringszekerheid-energie-wordt-onhoudbaar

Weer achter de gratis inlogmuur, helaas.
(gewoon een fake account aanmaken en je kunt 5 artikelen per maand lezen)

Het gaat er om dat het netwerk binnenkort de vraag (vanuit de consument) wellicht niet meer aankan, maar dat vooral het áánbod een probleem gaat worden.

"Met het groeiend aandeel weersafhankelijke elektriciteitsproductie groeit ook de uitdaging voor Tennet om het net elke dag stabiel te houden. Door bedrijven en huishoudens te bewegen de vraag naar elektriciteit aan te passen aan de elektriciteitsproductie op dat moment, kan het netwerk beter worden benut. Dat kan bijvoorbeeld door elektrische auto's automatisch te laden als er veel wind- en zonnestroom wordt geproduceerd. "
 

Mayo

Prepper goeroe
Misschien ook een idee om het topic uit te breiden naar 'Energie en gas in 2022-2024'?

Zakenbank Goldman Sachs verwacht dat, bij gemiddelde temperaturen komende winter, de gasprijs in het 1e kwartaal van 2023 zal zakken tot onder de €100 per megawattuur. (Als het even kan op dát moment dus een vast contract aangaan bij je leverancier!)
Dit onder meer doordat het de landen in Europa gelukt is om een redelijke voorraad aan te leggen.

Probleem wordt de winter van 2023-2024.
Als de gaskraan vanuit Rusland dichtblijft en we niet op tijd andere bronnen kunnen aanboren, dan wordt het erg lastig om opnieuw iedereen van gas te voorzien.

Apart dat je daar nog bijna niemand over hoort. Lange(re) termijn visie is toch wel belangrijk in dit geval, lijkt me.
 

petroman

SHTF Expert
Als de gaskraan vanuit Rusland dichtblijft en we niet op tijd andere bronnen kunnen aanboren, dan wordt het erg lastig om opnieuw iedereen van gas te voorzien.
Ik denk dat Grunnings gas het stokkie achter de deur is. Als de nood het hogst is draaien we die kraan vast wel weer open.
En anders trekken we de waddenzee wel op. Schuiven die zeehondjes maar effe op.
Kolenmijnen openen is wel een dingetje denk ik.
 

martin

Mankinds only hope
Waar is hier eigenlijk "een probleem", dat de kleinverbruiker niet zelf kan oplossen?

Het probleem zit hem in het gegeven dat de kleinverbruiker een fractie is van het totaal verbruik.
En natuurlijk is het een prima streven dat iedereen zijn steentje bijdraagt. Maar als mijn steetje in verhouding een zandkorrel is, en het steentje van de fabriek hier 25 km verderop een rotsblok, dan is het best wel krom.

1663180394995.png

Deze cijfers zijn gedateerd maar de verhouding zal alsnog wel redelijk overeen komen met 2022. Ik ben kleurenblind maar volgens mij zitten we als consument op 12,8% van het probleem. Als je het dan wereldwijd ga bekijken dan loopt het helemaal mank.

Is lastig te bepalen maar als we de CO2 uitstoot even als referentiekader nemen dan zitten we ongeveer op deze verhouding:

1663180759014.png

Nederland zit dan onder de 1% en is niet eens terug te vinden op deze grafiek.
Dus als wij als consument 13% van een probleem zouden zijn wat dan weer in verhouding 1% is van een wereldwijd probleem dan zie ik dit als een zandkorrel.
 

RockyFlats

Ruttaan
Het probleem zit hem in het gegeven dat de kleinverbruiker een fractie is van het totaal verbruik.
En natuurlijk is het een prima streven dat iedereen zijn steentje bijdraagt. Maar als mijn steetje in verhouding een zandkorrel is, en het steentje van de fabriek hier 25 km verderop een rotsblok, dan is het best wel krom.

Bekijk bijlage 22890

Deze cijfers zijn gedateerd maar de verhouding zal alsnog wel redelijk overeen komen met 2022. Ik ben kleurenblind maar volgens mij zitten we als consument op 12,8% van het probleem. Als je het dan wereldwijd ga bekijken dan loopt het helemaal mank.

Is lastig te bepalen maar als we de CO2 uitstoot even als referentiekader nemen dan zitten we ongeveer op deze verhouding:

Bekijk bijlage 22891

Nederland zit dan onder de 1% en is niet eens terug te vinden op deze grafiek.
Dus als wij als consument 13% van een probleem zouden zijn wat dan weer in verhouding 1% is van een wereldwijd probleem dan zie ik dit als een zandkorrel.

@martin , de NL consument is dan inderdaad niet veel meer dan een zandkorreltje. Het kan natuurlijk wel zijn, dat het particuliere verbruik in andere landen hoger ligt. Maar, stel dat het particulier verbruik mondiaal 20% is, dan is de grootste milieuwinst wel elders te halen.

Met mijn "waar is het probleem?" bedoelde ik echter meer, dat het probleem van hoge energietarieven eenvoudig door de burger zelf kan worden opgevangen. Door minder te verbruiken. Er zijn dan geen rekeningen die men niet meer kan betalen. Gewoon ... de tering naar de nering zetten. Niet leuk is dat dan, maar wel doenlijk. Verwarm niet het gehele huis, maar slechts een klein deel, en zo nodig terug naar 12C of 15C, met een klein kacheltje om de botten warmer te houden. Zolang het in huis maar ietsje warmer is dan buiten, is vocht ook geen probleem. En de hersenen werken bij lagere temperaturen ook beter, dus misschien wordt het dan nog wat in dit land. Op het binnenhof beginnen zou ik zeggen, en daar nu alvast stevig koelen naar 12C!
 

martin

Mankinds only hope
bedoelde ik echter meer, dat het probleem van hoge energietarieven eenvoudig door de burger zelf kan worden opgevangen. Door minder te verbruiken

Oke, daar heb je zonder meer een punt (ik neem alles nogal letterlijk).
Nu heb ik altijd wel het idee gehad dat warmte een luxe is. Waar het bij mij gaat wringen is dat een kwetsbare oudere die geholpen heeft dit land op te bouwen, en nu met een minimaal pensioentje en flinke kosten letterlijk en figuurlijk in de kou staan.

Dan krijg je dit soort reacties en nu denk ik heel vaak "dan had je het maar beter moeten regelen" maar in dit geval denk ik WTF.

 

Henk88

Diehard Prepper
Het probleem zit hem in het gegeven dat de kleinverbruiker een fractie is van het totaal verbruik.
En natuurlijk is het een prima streven dat iedereen zijn steentje bijdraagt. Maar als mijn steetje in verhouding een zandkorrel is, en het steentje van de fabriek hier 25 km verderop een rotsblok, dan is het best wel krom.
Jouw vergelijking is natuurlijk een beetje scheef. Ja het klopt dat het energiegebruik van huishoudens maar een klein deel is van het Nederlandse energieverbruik. Echter andere sectoren verbruiken natuurlijk voornamelijk energie door diezelfde huishoudens. Jij wilt wat te eten op je bord en daarvoor moet de landbouw energie gebruiken, jij wilt ook dat de stroom bij jouw huis uit het stopcontact komt waardoor er energie nodig is om die stroom te transporteren en je wilt ook naar je werk met de auto of de trein waarvoor energie nodig is.

Als je dus het indirecte energieverbruik van huishoudens meetelt spelen huishoudens juist de hoofdrol. Ik denk dat het merendeel van het Nederlandse energieverbruik terug is te herleiden naar de consumptie van consumenten en huishoudens. Natuurlijk is er wel energieverbruik wat niet gerelateerd is aan huishoudens zoals energieverspilling in de industrie of energieverbruik in de openbare ruimte voor bijvoorbeeld lantarenpalen maar ik denk dat dit een klein aandeel is in het totale Nederlandse energieverbruik.

Mondiaal gezien heb je natuurlijk wel gelijk dat Nederland een klein land is met relatief weinig co2 uitstoot, echter mij lijkt dat geen goede reden om te zeggen we hoeven niks te doen aan het milieu. Bovendien beperkt jouw grafiekje zich tot co2, als het gaat om bijvoorbeeld stikstof scoort ons kleine landje een stuk minder goed. Juist als relatief dichtbevolkt en ontwikkeld land zouden wij een voorbeeld kunnen zijn voor andere, minder ontwikkelde landen om te laten zien hoe je welvaart en duurzaamheid kan combineren.*

*mits we een capabele regering hadden

Oke, daar heb je zonder meer een punt (ik neem alles nogal letterlijk).
Nu heb ik altijd wel het idee gehad dat warmte een luxe is. Waar het bij mij gaat wringen is dat een kwetsbare oudere die geholpen heeft dit land op te bouwen, en nu met een minimaal pensioentje en flinke kosten letterlijk en figuurlijk in de kou staan.

Dan krijg je dit soort reacties en nu denk ik heel vaak "dan had je het maar beter moeten regelen" maar in dit geval denk ik WTF.


Ik stel toch mijn vraagtekens bij het verhaal van die vrouw in dat filmpje. Die vrouw geeft aan dat ze een volledig afbetaalde etagewoning heeft en dat ze een klein pensioen krijgt + AOW. AOW is circa 1200 euro netto met loonheffingskorting, samen met een klein pensioen is dit zeker 1400 euro netto. Mevrouw heeft een afgeloste woning dus geen huur- of hypotheeklasten maar stelt niet rond te kunnen komen door de hoge energierekening. Ik snap dat niet.

Het gaat om een etagewoning en we hebben nog niet eens een winter gehad met deze hoge energieprijzen. Zelfs als die mevrouw 400 euro per maand kwijt is aan energie dan blijft er genoeg geld over. Voor 200 euro per maand kun je boodschappen doen, dan heb je nog een inboedelverzekering, een zorgverzekering, je rioolheffingen, een mobiel telefoonabonnement. Dan ben je misschien bij elkaar 850 euro kwijt, dan kun je dus nog 550 euro per maand opzij zetten voor leuke dingen, kleding en een spaarpotje voor wat onderhoud aan het huis. Het kan zijn dat die mevrouw misschien wat meer kwijt is aan zorgkosten of nog een abonnementje heeft bij de sportschool maar als je naar de voedselbank moet terwijl je 1400 euro netto hebt en geen huur of hypotheeklasten dan doe je toch wat fout hoor.
 

netuyas

Specialist
Ik stel toch mijn vraagtekens bij het verhaal van die vrouw in dat filmpje. Die vrouw geeft aan dat ze een volledig afbetaalde etagewoning heeft en dat ze een klein pensioen krijgt + AOW. AOW is circa 1200 euro netto met loonheffingskorting, samen met een klein pensioen is dit zeker 1400 euro netto. Mevrouw heeft een afgeloste woning dus geen huur- of hypotheeklasten maar stelt niet rond te kunnen komen door de hoge energierekening. Ik snap dat niet.

Het gaat om een etagewoning en we hebben nog niet eens een winter gehad met deze hoge energieprijzen. Zelfs als die mevrouw 400 euro per maand kwijt is aan energie dan blijft er genoeg geld over. Voor 200 euro per maand kun je boodschappen doen, dan heb je nog een inboedelverzekering, een zorgverzekering, je rioolheffingen, een mobiel telefoonabonnement. Dan ben je misschien bij elkaar 850 euro kwijt, dan kun je dus nog 550 euro per maand opzij zetten voor leuke dingen, kleding en een spaarpotje voor wat onderhoud aan het huis. Het kan zijn dat die mevrouw misschien wat meer kwijt is aan zorgkosten of nog een abonnementje heeft bij de sportschool maar als je naar de voedselbank moet terwijl je 1400 euro netto hebt en geen huur of hypotheeklasten dan doe je toch wat fout hoor.
Ten eerste overdrijven mensen altijd hun eigen "ellende" en denk ik ook vaak zoals @martin dat je veel kunt/kon doen om jezelf voor te bereiden, maar daarvoor zijn wij preppers, en zelfs het prepper zijn beschermt ons niet tegen alle vormen van tegenslag. (Ik denk dat 80% van onze actieve leden wel terugkijkt naar een fase in het leven met veel pijn en verdriet.)

Echter niet met je rekensommetje waarbij een bejaarde dan dus gemakkelijk 500 euro per maand overhoud om leuke dingen te doen.
Ja, voor € 200 per maand boodschappen doen kan, als het echt nodig is, maar dan zit je dus op het randje van de armoede, gemiddeld zal per persoon € 100,= per week realistische zijn, en dan blijft er van die ruim €500 nog maar € 300 over. Daarnaast hebben veel van die etagewoningen een lift, en de servicekosten(VVE) in gebouwen met een lift zijn al snel € 200= per maand of meer waardoor er ineens nog maar € 100 per maand overblijft en daar moet je dan dus nog kleren van kopen, je internet- en andere abbo's van betalen en sparen voor onvoorziene uitgaven( die met een eigen huis behoorlijk veel hoger kunnen liggen dan in een huurhuis) . Ik kan me dus best indenken dat het met een klein pensioentje dan krap wordt, ook met een hypotheekvrije woning. Deze mevrouw heeft dan nog de luxe om eventueel een opeet-hypotheek te nemen dus wat dat betreft ben ik het met je eens dat het voor deze mevrouw misschien niet zo een vaart zal lopen.

En natuurlijk is er een verschil tussen kunnen en willen, en zijn er genoeg situaties waarbij het om kunnen gaat, en dan kan een gezond iemand ook leven met de thermostaat op 15 of 16 graden en de radiatoren dicht in alle andere kamers zoals @RockyFlats aangeeft. Maar ouderen en kwetsbaren kunnen dat vaak niet doen zonder gezondheidsschade, en dit zijn nu wel de groepen die het hardst geraakt worden door de waanzin van iemand straffen door jezelf pijn te doen.
 

Stuudje

SHTF Expert
Moderator
Jullie gaan beiden uit van pensioentje. De mensen die ik ken hebben dat doorgaans niet. Iemand gesproken gisteren die aangaf alleen van AOW a 1200 te leven, met een huurwoning. Dan wordt de berekening echt anders (en krap) Geen financiële fratsen, kachel beneden laag, boven de radiatoren dicht, kort douchen en niet dagelijks, pantoffels en trui aan ipv de kachel meteen naar 20 te slingeren. Geen mogelijkheid voor een verzilverhypotheek.
Andere AOW-er die na het eten naar bed gaat want in de kou zitten kan niet met reuma.

En we hebben het over absurde bedragen voor voorschot bedrag per maand die nu gevraagd worden.
Kennis vertelt, inmiddels 4 clienten die meer dan 600 euro per maand moeten betalen met een uitkering van 1100 + HT/ZT. Onmogelijk. Krantenbericht gisteren, man in paniek, nieuwe termijnbedrag van 220 naar 1500 bij Essent en Essent is niet bereikbaar. Nog eentje, ook klant bij Essent, kreeg 1700 als termijnbedrag voorgeschoteld, kreeg wel iemand aan de lijn toen ze belde dat het een vergissing moest zijn. Het was een vergissing, moest 700 zijn. Per maand.

Gert-Jan Segers komt met het idee om mensen een "meerjarige betalingsregeling" te geven voor energieschulden. Dit betekent dus dat burgers jarenlang aan een schuld gaan vastzitten.
Het wordt mogelijk die hoge schulden bij de energiemaatschappij over jaren te verdelen....dat is de "hulp" die gegeven wordt. Om je dood te schamen.
https://www.telegraaf.nl/nieuws/146...-energieleveranciers-om-arme-mensen-te-helpen
 

PBear

Mankinds only hope
Jullie gaan beiden uit van pensioentje. De mensen die ik ken hebben dat doorgaans niet. Iemand gesproken gisteren die aangaf alleen van AOW a 1200 te leven, met een huurwoning. Dan wordt de berekening echt anders (en krap) Geen financiële fratsen, kachel beneden laag, boven de radiatoren dicht, kort douchen en niet dagelijks, pantoffels en trui aan ipv de kachel meteen naar 20 te slingeren. Geen mogelijkheid voor een verzilverhypotheek.
Andere AOW-er die na het eten naar bed gaat want in de kou zitten kan niet met reuma.

En we hebben het over absurde bedragen voor voorschot bedrag per maand die nu gevraagd worden.
Kennis vertelt, inmiddels 4 clienten die meer dan 600 euro per maand moeten betalen met een uitkering van 1100 + HT/ZT. Onmogelijk. Krantenbericht gisteren, man in paniek, nieuwe termijnbedrag van 220 naar 1500 bij Essent en Essent is niet bereikbaar. Nog eentje, ook klant bij Essent, kreeg 1700 als termijnbedrag voorgeschoteld, kreeg wel iemand aan de lijn toen ze belde dat het een vergissing moest zijn. Het was een vergissing, moest 700 zijn. Per maand.

Gert-Jan Segers komt met het idee om mensen een "meerjarige betalingsregeling" te geven voor energieschulden. Dit betekent dus dat burgers jarenlang aan een schuld gaan vastzitten.
Het wordt mogelijk die hoge schulden bij de energiemaatschappij over jaren te verdelen....dat is de "hulp" die gegeven wordt. Om je dood te schamen.
https://www.telegraaf.nl/nieuws/146...-energieleveranciers-om-arme-mensen-te-helpen

Het idee van Gert-Jan Segers is heldmaal in het straatje van het WEF "u bezit niets en bent gelukkig" (lees: totaal afhankelijk van en onderhorig aan door het grootkapitaal bestuurde overheid en uw bezwaren daartegen worden weggewuifd)
 

joepmeloen

Prepper goeroe
Het idee van Gert-Jan Segers is heldmaal in het straatje van het WEF "u bezit niets en bent gelukkig" (lees: totaal afhankelijk van en onderhorig aan door het grootkapitaal bestuurde overheid en uw bezwaren daartegen worden weggewuifd)

Klopt allea begint toch wel een beetje er op te lijken, van complotten en zo is nog maar weinig spraken.
Wederom hier ook weer; energie is iets dat de meeste (bijna iedereen) zullen gebruiken. De keus is daarom logisch om dat te manipuleren zodat je mensen en bedrijven (ontslagen medewerkers) armer kunt maken.
Ze hadden ook een patatje oorlog duurder kunnen maken of een broodje kebab, maar niet iedereen eet dat, dat is met energie wel anders
 

JJ&A

Diehard Prepper
Laatst bewerkt:
Voor de Tv was dat veel mensen ontzettend veel geld voor de gas maandelijks moeten gaan betalen, wij snappen er niets van.
Wij hebben door advies op het forum het maandelijks bedrag terug geschroefd van €95,00 terug naar €65,00 zo ontstaat er geen grote spaarpot bij het energie bedrijf, en kunnen het uitgespaard bedrag, later gebruiken mocht we toch moeten bij betalen.
Begrijpt u het lage bedrag niet kijk verder terug hoe we gas en stroom gebruik uitsparen.

En we zijn nog meer aan uit uitsparen.
Nog minder vaak doezen, met koud water bij de kraan wassen ook al stoken we niet, minder koken en meer rauwkost.
En steeds de goedkoopste groenten die er te koop zijn, nog minder lux dingen.
En zoeken wat we uit de natuur kunnen eten wat ook nog gezonder is.

Ja we kunnen het nu wel betalen met onze AOW zonder pensioen, maar willen ons geld niet weg gooien.
Extra kleding aan tijdens de winterkoude, mee bewegen, nu al dun gekleed gaan daar mee zijn we al begonnen.
 

RockyFlats

Ruttaan
Laatst bewerkt:
Jullie gaan beiden uit van pensioentje. De mensen die ik ken hebben dat doorgaans niet. Iemand gesproken gisteren die aangaf alleen van AOW a 1200 te leven, met een huurwoning. Dan wordt de berekening echt anders (en krap) Geen financiële fratsen, kachel beneden laag, boven de radiatoren dicht, kort douchen en niet dagelijks, pantoffels en trui aan ipv de kachel meteen naar 20 te slingeren. Geen mogelijkheid voor een verzilverhypotheek.
Andere AOW-er die na het eten naar bed gaat want in de kou zitten kan niet met reuma.

En we hebben het over absurde bedragen voor voorschot bedrag per maand die nu gevraagd worden.
Kennis vertelt, inmiddels 4 clienten die meer dan 600 euro per maand moeten betalen met een uitkering van 1100 + HT/ZT. Onmogelijk. Krantenbericht gisteren, man in paniek, nieuwe termijnbedrag van 220 naar 1500 bij Essent en Essent is niet bereikbaar. Nog eentje, ook klant bij Essent, kreeg 1700 als termijnbedrag voorgeschoteld, kreeg wel iemand aan de lijn toen ze belde dat het een vergissing moest zijn. Het was een vergissing, moest 700 zijn. Per maand.

Gert-Jan Segers komt met het idee om mensen een "meerjarige betalingsregeling" te geven voor energieschulden. Dit betekent dus dat burgers jarenlang aan een schuld gaan vastzitten.
Het wordt mogelijk die hoge schulden bij de energiemaatschappij over jaren te verdelen....dat is de "hulp" die gegeven wordt. Om je dood te schamen.
https://www.telegraaf.nl/nieuws/146...-energieleveranciers-om-arme-mensen-te-helpen

@Stuudje, ik kan het energiebedrijven ergens niet kwalijk nemen dat ze de voorschotten aanpassen aan de energieprijzen. Zouden ze dat niet doen dan zouden er velen aan het eind van het jaar met een onbetaalbare rekening opgescheept zitten. Nu is het dan eenmaal flink schrikken, maar dat zal mensen wel helpen om zuiniger te gaan stoken, en een termijnbedrag is (als ik mij niet vergis) wel weer te verlagen naar een 1/11 deel van de dan te verwachten jaarlijkse kosten. Het is dan meer de schrik, en een ietwat onnozel voor onomstotelijk nemen van een nieuw termijnbedrag, dat nu de mensen wakker laat liggen die doorgaans "slapen"?
Dit is wel wat cru gesteld, en de waarheid zal wel in het midden liggen, maar niemand krijgt een rekening voor de energiekosten die men bespaart. @JJ&A beheerst al tamelijk extreem (maar m.i. prima) die zuinigheid, en waarom zouden anderen dat niet ook een beetje kunnen? In de kou zitten met reuma zoals je noemt, hoeft niet met de juiste kleding, want dat houdt prima warm... Leuk is het niet maar laat mensen ook eens meer denken in eigen oplossingen. Klagen helpt hen niet, en in een 22C dustertje blijven zitten met de CV op 15C ook niet. Ik realiseer mij wel, dat het vooral de inflatie is die er nogeens extra in hakt bij de dagelijkse boodschappen. Bezuinigen daarop wordt op een gegeven moment moeilijk...

Apart vind ik ook de berichten dat bakkers e.d. tegen een vertienvoudiging van de energiekosten aankijken. Als het voor de burger "slechts" een verdrievoudiging is, dan betaalt die zich (natuurlijk) al jaren scheler aan energieheffingen e.d. die bovenop de gestegen brandstofprijzen liggen. Ergens in de toekomst wil de regering kennelijk iets aan accijnsverlaging gaan doen... Het beste moment om dat te doen lijkt mij wel eergisteren, maar dan valt het staat-huishoudpotje al helemaal niet meer rond te krijgen vermoed ik. Wat een land... Wat is er ooit gebeurd met die (is het niet) 450 miljard aan aardgasbaten? Voor 1/4 verstandig ingezet en voor 3/4 een beetje erg over de balk gesmeten misschien? We hebben al jaren de allermooiste wegen van Europa, om maar een voorbeeld te noemen, maar wat kopen we daar nu voor? In Belgie en Duitsland rijdt men ook vrolijk, tegen relatief lagere kosten vermoed ik. Het kon hier niet op, en nu is het op... Tien jaar geleden, maar natuurlijk niets mee gedaan door Rutte&Co:
https://www.businessinsider.nl/nederland-had-schatrijk-kunnen-zijn-met-aardgas/

Enfin, een gedachte die hier nog opborrelt is, of de brandweerkorpsen niet flink moeten worden versterkt? Veel olie- en andere kacheltjes aan de komende winter... Enfin, ik houd mijn hart vast...
 

JJ&A

Diehard Prepper
@JJ&A beheerst al tamelijk extreem (maar m.i. prima) die zuinigheid, en waarom zouden anderen dat niet ook een beetje kunnen? In de kou zitten met reuma zoals je noemt, hoeft niet met de juiste kleding, want dat houdt prima warm... Leuk is het niet maar laat mensen ook eens meer denken in eigen oplossingen. Klagen helpt hen niet, en in een 22C dustertje blijven zitten met de CV op 15C ook niet. Ik realiseer mij wel, dat het vooral de inflatie is die er nogeens extra in hakt bij de dagelijkse boodschappen. Bezuinigen daarop wordt op een gegeven moment moeilijk...

Apart vind ik ook de berichten dat bakkers e.d. tegen een vertienvoudiging van de energiekosten aankijken. Als het voor de burger "slechts" een verdrievoudiging is, dan betaalt die zich (natuurlijk) al jaren scheler aan energieheffingen e.d. die bovenop de gestegen brandstofprijzen liggen. Ergens in de toekomst wil de regering kennelijk iets aan accijnsverlaging gaan doen... Het beste moment om dat te doen lijkt mij wel eergisteren, maar dan valt het staat-huishoudpotje al helemaal niet meer rond te krijgen vermoed ik. Wat een land... Wat is er ooit gebeurd met die (was het niet) 159 miljard aan aardgasbaten? Voor 1/3 verstandig ingezet en voor 3/4 een beetje over de balk gesmeten misschien? We hebben al jaren de allermooiste wegen van Europa, om maar een voorbeeld te noemen, maar wat kopen we daar nu voor? In België en Duitsland rijdt men ook vrolijk, tegen relatief lagere kosten vermoed ik. Het kon hier niet op, en nu is het op...

Enfin, een gedachte die hier nog opborrelt is, of de brandweerkorpsen niet flink moeten worden versterkt? Veel olie- en andere kacheltjes aan de komende winter... Enfin, ik houd mijn hart vast...

Bedankt voor je reactie @RockyFlats
Je doet het prachtig op het forum, fijn dat je bij ons bent.

We zijn al wat jaartjes gewend om elk dubbeltje om te draaien, we hebben zelfs een tijd gehad dat we met €80.00 moesten zie rond te komen als alle vaste lasten er af waren, en daar zijn we ook netjes door heen gekomen, dan word je wel vinding rijk, we hebben ook heel even gebruik mogen maken van de voedselbank, in een contact met de leidinggevende die een keer vroeg hoe het er mee ging vertelde is wat, hij had nooit zo'n heftig geval mee gemaakt ach wij zagen niet niet zo ernstig, je komt er in en maakt het beste er van.
Je moet altijd zorgen als minima dat je niet in de schulden komt, je moet ten alle tijden zorgen dat je een buffer hebt om tegenslagen te kunnen opvangen.

Ik heb een keer een stukje op het forum gezet, waar velen wat aan kunnen hebben in tijd van een crisis.
Ik denk dat het een goed idee is om het hier weer te plaatsen, om anderen te helpen het hooft te kunnen bieden in tijden van nood en om preventief te handelen.
 
Bovenaan