• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

aanschaf mes, waar let ik op?

Mayo

Last (wo)man standing
Ondanks dat ik in principe uitga van een Bug-in :cool: denk ik er toch over om een goed survival mes aan te schaffen.
Eeuwige vraag is natuurlijk: wat is een goed mes? :D

Ik heb vrij kleine handen (ben helemaal niet zo groot :p), dus ik neem aan dat het verstandig is een niet te lang mes te kiezen. Is er een makkelijke 'regel' waarmee de optimale lengte van het handvat/ gehele mes te berekenen is? Lengte hand = lengte mes oid? :D

Ook het gewicht is belangrijk, neem ik aan. Licht beginnen en later eventueel 'upgraden' naar zwaarder?
Of is dat onzin en is het gewoon een persoonlijke keuze?

En wat voor soort staal is het 'beste'? Koolstofstaal, roestvast staal of gereedsschapsstaal..?
Er is zóveel keus dat het er niet makkelijker op wordt :confused:

Ik ben, na wat speuren, terechtgekomen op de website van Knives & Tools.nl (link: https://www.knivesandtools.nl/) en, na het bekijken van het filmpje, lijkt de KA-BAR Becker Campanion BK2 lijkt me helemaal tof, maar waarschijnlijk een beetje overdreven als eerste mes, zeker? :fluit:


 
Gewoon een Mora...beter mes is er niet. De rest is hip en duur en voor de show.

Dat is wat kort door de bocht maar dat neemt niet weg @Mayo dat een Mora een uitstekend begin is. Na dat mes af en toe eens gebruikt te hebben (en geslepen) kun je een beter persoonlijk beeld krijgen bij wat voor soort mes bij jou past.

De belangrijkste vraag is eigenlijk "wat moet een mes voor jou kunnen?".
Voor voedselbereiding wil je een wat dunner mes maar brandhout voorbereiden vereist een dikker en mogelijk wat langer mes.
Wil je er een firesteel mee kunnen vonken dan is een koolstofstaal en een 90 graden rug van het mes belangrijk, maar koolstofstaal roest weer sneller alhoewel het ook weer makkelijker te slijpen is maar meer onderhoud vereist dan RVS. Wil je er mee kunnen vechten, of slachten? Dan wil je grip (leer, rubber, hout, kunststof) en iets dat zorgt dat je hand niet het lemmet op kan glijden, een guard dus. Of toch voornamelijk in de tuin wat plantjes afsnijden en misschien wat verpakkingen, of toch ook een brandweerslang? Een volledig in het handvat doorlopende "tang" of volstaat een "rattail"? Ga zo maar door.

En dan nog de slijpvorm en daarbij horende eigenschappen als sterkte, scherpte, duurzaamheid, controle, herslijpbaarheid. Convex, hollow grind, flat grind, single bevel, second bevel enz enz.

Het juiste gereedschap voor de juiste taak. De "bushcraft" en heavy duty messen alsmede de standaard modellen houden prima het midden tussen voedselbereiding en kleinere snijtaken als wat zwaarder werk zoals aanmaakhoutjes en kleinere houtblokken verwerken en alle andere voorkomende snijwerkzaamheden. Daarnaast zijn ze ook nog licht (vaak toch wel fijn). Makkelijk te slijpen (zijn als zeer scherp nieuw) en hebben een goed bruikbare schede.

Niemand kan zeggen welk mes het beste bij jou past, dat zul je zelf moeten ervaren. Als het er op aankomt is een mes altijd beter dan geen.
 
Laatst bewerkt:
Als je mensen kent die veel messen heeft van verschillende soorten vraag of je even met deze mag werken.


Ergonomie en functionaliteit is heel persoonlijk.
Zo heb ik de voorkeur aan full tang messen (waar je het metaal op over de hele lengte ziet doorlopen) met micarta of g-10 handvaten
en minder enthousiast van oversized aardappelmesjes waar het lemmet van doorbuigt omdat het slechts 2 mm dik is.

Betreft materiaal is het ook beetje afhankelijk van wat je ermee wil doen.
Ik prefereer koolstofstaal voor kamptaken en rvs voor foodprep... Maar nogmaals dat is een voorkeur.
In voeding kunnen zuren zitten die het lemmet/snede van koolstofstaal sneller zal doen roesten.
Echter 1 mes voor alle taken is een utopie. Je zal telkens een toegeving moeten doen.
Zo zal ik me minder druk maken als m'n mes dubbel zo zwaar is dan de meest aangeraden mesjes ook omdat ik weet dat sommige taken dubbel zo makkelijk te doen zijn.

Zorg eventueel voor een setje dat zich overlapt: Een iets groter mes en een kleiner aangevuld met een degelijke multitool, je zal over de kg aan materiaal hebben maar zal zich in een situatie z'n nut bewijzen aan comfort.

Als je kleinere handen hebt zou ik iig naar een bk 16 uitkijken ipv een bk2
-->
https://be.knivesandtools.eu/nl/pt/-ka-bar-short-becker-drop-point-bk16.htm

 
Laatst bewerkt door een moderator:
Een mes kopen is rete moeilijk pff . En des te meer info je gaat zoeken des te moeilijker het word . Zoveel verschillende types pfff .
En idd het is een zeer goed begin om te weten wat voor type je zoekt .
Ook ik vind de Mora serie een onderzoekje waard .
Prijs kwaliteit verhouding is TOP .
Of als het kan !? Voor ieder doel een Mes .
Alle Metaalsoorten hebben voor en na . Maar zelf goed iets kunnen slijpen is toch wel handig . En sommige messen zijn alles behalve goed te slijpen pfff
 
  • Leuk
Waarderingen: Mayo
Zelf kunnen slijpen is een pre.
Dat geldt ook voor je keukenmessen.
Ik ben gewoon begonnen, met een youtubeje als voorbeeld, met een mes wat ik in de kringloop kocht(ik wilde mijn goede messen niet bederven natuurlijk) Ik ben geen specialist in slijpen zoals @JamHard of @Carismo , maar ik kan mijn mes weer scherp krijgen.
Ik wist er wel wat van, vanwege het slijpen van tuingereedschap, maar een mes is iets preciezer. En ja, ook gereedschappen in de tuin zoals snoeischaar, schoffel krijgen swinters een slijpbeurt, en soms tussendoor.
Het is zo fijn als je dat zelf kan!

Mijn favoriete mesje is een Mora classic no 1
Heerlijk niet te groot mesje...gebruik ik voor vanalles, heeft een houten geverfd handvat, mooi, en prettig voor mijn kleine handen.

ft0002.1.jpg
 
Wel opvallend dat ik niet lees wat ze er mee wil gaan doen.
Dus @Mayo , wat is je idee /gedachte voor het gebruik ?
Je noemt het een survialmes. Maar je wilt ook binnen blijven.

Zonder je antwoorden te weten denk ik dat @stuudjes, voorstel mora classic erg goed gaat passen.
Kan je broon mee smeren en ene touw doorsnijden.
De rest is inderdaad poeha en opscheppen.

Ja ik weet dat je van alles met een mes kan gaan uitvreten maar basic zijn daar andere gereedschappen voor uitgevonden.
 
  • Leuk
Waarderingen: Mayo
Laatst bewerkt:
Ook ik ben een voorstander van goede koks messen. Maar voor in het veld is een mora ideale.
 
+1 voor Mora (companion)

Oud collega van mij was (toen we nog collega’s waren) met een Gerber bear grylls ultimate knove houtjes aan het batonnen en daar braken stukjes mes van af en dat is iets minder handig.
Volgens een andere wijsneus aldaar kwam dat omdat het staal te hard was.
Die zou ik dus niet als enige mes aanraden, mocht je dat al doen.

En dus ook op de hardheid van het staal letten, misschien dat iemand hier daar verstand van heeft en iets over kan vertellen?
 
  • Leuk
Waarderingen: Mayo
Als beginnersmes is een Hultaforce Ok4 ook erg geschikt. Ik vind deze prettiger dan de Mora compagnion. Afgelopen week heb ben we een puukko soft grip van Savotta gekocht. Ik moet zegen dat ik een zwak heb voor Pukkoo modelen in het algemeen. En dit is het goedkoopste mes tot nu toe €7,95.
Bij Bauhaus verkopen ze ook Mora's met het Bauhaus logo er op. Die zijn ook rond de €8.

Kom en keer wat messen vasthouden als je in de buurt bent! Wij wonen in Twente.
 
Dank voor het advies allemaal!
Ik was er al bang voor: iedereen heeft zijn/haar eigen voorkeur ontwikkeld :lol:

Het zelf goed kunnen (en eerst leren) slijpen is inderdaad een belangrijk punt en een verschillend mes voor verschillende taken is ook een goed idee.
Nu zijn de genoemde messen allemaal niet zó duur en 1 = geen, dus... :D
Ik denk dat ik er gewoon een keertje naar Apeldoorn op en neer ga

:lol:
 
Tja, zo veel mensen, zo veel wensen...
Het beste survivalmes is diegene die je bij je hebt...
Wil je een mes om te bushcraften dan heb je andere eisen dan wanneer je wilt slachten, of een gewond dier wilt doden.
Daarnaast, wat heb je nog meer in je rugzak?
Heb je een zaag en of bijl, is het kunnen batonnen minder belangrijk.
Wil je dat het mes makkelijk te slijpen is, of juist liever een gebogen snijvlak?
Soms is een klein zakmes handiger, soms een katana....
Soms RVS, soms een 1080 of andere staalsoorten.
Bedenk dat er nooit 1 mes is die Alles goed kan, maar dat je aan de andere kant, veel messen op meer manieren kan gebruiken, al zal een ander mes het makkelijker maken.
Zo zit er in mijn rugzak een groot vast slagersmes, een Mora, multitool en altijd een zakmes in mijn zak.
Maar zit er in de tas van mijn vriendin weer alleen een mora en zwitsers zakmes.
Als t moet kunnen we ons daar ook mee redden.
Ik heb zelfs met alleen een (kleine) bijl een konijn geslacht.

Zolang je een mes pakt wat prettig in je hand ligt, is het al goed. Want dan pak je dat mes steeds vaker waardoor je vanzelf ook leert wat je bij een volgend mes anders wilt...
 
Laatst bewerkt:
+1 voor Mora (companion)

Oud collega van mij was (toen we nog collega’s waren) met een Gerber bear grylls ultimate knove houtjes aan het batonnen en daar braken stukjes mes van af en dat is iets minder handig.
Volgens een andere wijsneus aldaar kwam dat omdat het staal te hard was.
Die zou ik dus niet als enige mes aanraden, mocht je dat al doen.

En dus ook op de hardheid van het staal letten, misschien dat iemand hier daar verstand van heeft en iets over kan vertellen?

Toevallig geen nagels in het hout? Want een mes dat stukjes metaal afbreekt bij hout...:rolleyes: Ook zeker dat het een legitieme Gerber was en geen goedkope clone van ali toestand sites? Ik heb nieuwe gerber ultimate pro eens getest en dat ding was niet kapot te krijgen... bij een echte Gerber kan je deze ook terug opsturen bij een verkooppunt en gebruik maken van de garantie.

Ideale hardheid is tussen 56.5 rw (rockwell) en 58.5 rw voor de snede indien deze differentieel gehard is. Wil je vonken trekken met de mesrug moet deze ook gehard zijn en voorkeur 90 graden, nadeel van een totale harding is dat het lemmet kan buigen/indeuken indien te zacht (onder 50 rw) of kan chippen en zelfs kan breken indien te hard (boven de 62 rw).
 
Met het risico op m'n kl*&te te krijgen voor het kapen van een topic, maar past wel vind ik:
Wie kent het Bauhaus mes ?
Is dit een standaard mora 840 mes of een speciale versie voor bauhaus (carbon staal, 59-60hrc) ?
In NL kost het mes 8,50 euro maar je moet in de buurt van Groningen of Enschede wonen want ze sturen niets op.
(geen idee of ze alleen in rood hebben)

90090449_21191626.jpg
 
Met het risico op m'n kl*&te te krijgen voor het kapen van een topic, maar past wel vind ik:
Wie kent het Bauhaus mes ?
Is dit een standaard mora 840 mes of een speciale versie voor bauhaus (carbon staal, 59-60hrc) ?
In NL kost het mes 8,50 euro maar je moet in de buurt van Groningen of Enschede wonen want ze sturen niets op.













90090449_21191626.jpg

@petroman ... Ik ga morgen ff kijken
 
Gewoon een Mora...beter mes is er niet. De rest is hip en duur en voor de show.
Nouuuuuu ben ik het toch echt niet met je eens hoor.

Een van mijn duurste messen is rond de 150 die is toch echt vele malen beter als een mora. Sowieso qua ontwerp maar ook qua staal en vorm van het handvat.

Voor een begin is de mora ideaal maar om alle anderen messen maar "hip" en duur te noemen klopt ook niet.

Zal mijn eigen situatie ook maar even vernoemen. Ik heb de Condor kephart de laatste tijd bij mij en vind het een super mes. ontworpen tijdens de frontier dagen van amerika door nessmuk en het ontwerp is top. Verder heb ik altijd een klein beiltje bij mij en soms een zaagje. batonnen is leuk maar voor brandhout is een mes niet bedoeld gebruik je gereedschap dus waar het voor bedoeld is.
 
Terug
Bovenaan